internet sitesi dolandırıcılığı, bilişim avukatı serdarhan topo

İnternet Dolandırıcılığı Nedir

Günümüzde dolandırıcılık suçunun bir çeşidi olan internet sitelerini kullanmak suretiyle kimliğini gizleyerek dolandırma suçu yaygın olarak işlenmektedir.

İnternet dolandırıcılığı suçu, Türk Ceza Kanunu’nda “bilişim sistemlerinin kullanılması suretiyle dolandırıcılık” olarak adlandırılır.

Dolandırıcılık genel olarak hileli davranışlarla bir kimsenin aldatılması, mağdurun veya başkasının zararına sebep olarak yarar elde edilmesi anlamına gelmektedir.

İnternet dolandırıcılığı suçu dolandırıcılık suçunun nitelikli hallerinden biridir ve haksız bir menfaat elde edilmesi söz konusudur.

Bu suçun oluşmasında genellikle cep telefonu, internet, bilgisayar gibi araçlar kullanılmaktadır.

İnternet ortamında alışveriş siteleri kullanılabileceği gibi sosyal paylaşım siteleri de bu suçun işlenmesinde kullanılabilir.

İnternet bankacılığı işlemleri ve kredi kartı bilgilerinin kullanıldığı her işlem elektronik ortamda bir iz bırakır.

Bu bilgilerin kötü niyetli kişilerce ele geçirilmesi dolandırıcılık suçunun temelini oluşturur.

Bu suçun mağduru olmamak adına kişiler internet kullanımında daha titiz ve dikkatli davranmalıdır.

İNTERNET DOLANDIRICILIĞI SUÇUNUN CEZASI

Bilişim sistemleri vasıtasıyla işlenen internet dolandırıcılığı suçu, nitelikli dolandırıcılık suçu kapsamındadır. Nitelikli dolandırıcılık sayılması uygulanacak yaptırımın artması anlamına gelmektedir.

İnternet dolandırıcılığı suçu, 4 yıl ile 10 yıl arası hapis cezası ve suça konu olan maddi değerin 2 katından az olmayacak adli para cezası ile cezalandırılmaktadır.

Bilişim hukuku, hukuki destek alınması halinde daha sağlıklı sonuçlar alınan bir hukuk dalıdır. Bilişim avukatı Serdarhan Topo çalışmalarına devam etmektedir. Serdarhan Topo makaleleri de sorularınıza cevap olacaktır.

internet sitesi dolandırıcılığı, bilişim avukatı serdarhan topo
İnternet sitesi dolandırıcılığı nedir – Serdarhan TOPO

İNTERNET DOLANDIRICILIĞI ÇEŞİTLERİ

En sık karşılaşılan internet dolandırıcılığı suçları sosyal medya dolandırıcılığı, sms dolandırıcılığı, internet bankacılığı üzerinden dolandırıcılık, telefon dolandırıcılığı, banka ve atm dolandırıcılığı, maç sonucu dolandırıcılıklarıdır.

Öncelikle şikayet hakkınız olan durumları bilmenizde fayda vardır. Bu durumlar şöyle sıralanabilir:

  • Satıcı ile aranızdaki sözleşmede yer alan haksız şartlara ilişkin durumlar söz konusu olmuş ise,
  • Taksitli satışlarda erken ödeme halinde uygulanması gereken indirim uygulanmamış ise,
  • Satın aldığınız paket tur sözleşmesinin vaad edilene uygun olmadığını fark ettiğinizde,
  • Ön ödemeli satın aldığınız mal veya hizmetin anlaştığınız tarihte teslim olmaması ya da gerektiği gibi olmaması,
  • Mesafeli satışlarda geçerli olan 14 günlük cayma süresinde iade hakkınızı kullanmanıza rağmen ödediğiniz bedel iade edilmemiş ise,
  • İmzalamış olduğunuz kredi sözleşmesini erken kapatmanıza rağmen gerekli faiz indiriminin yapılmaması veya sözleşme hükümlerinin önemli derecede aleyhinize olması gibi başlıca sebeplerle şikayet hakkınız mevcuttur.
internet dolandırıcılığı, bilişim avukatı serdarhan topo
İnternet dolandırıcılığı nedir – Serdarhan TOPO

İNTERNET DOLANDIRICILIĞI ŞİKAYETİ NEREYE YAPILIR?

İnternet dolandırıcılığı suçlarında zamanlama büyük önem taşımaktadır. Elde edilecek deliller açısından vakit kaybetmeden harekete geçilmesi gerekmektedir.

Mağduru olunan fiilden dolayı Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunulmalıdır. Maruz kalınan suçu anlatan dilekçe savcılığa teslim edilmelidir.

İnternet dolandırıcılığı suçunda dilekçe hazırlanırken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bir avukat ile çalışılması mağdur açısından daha doğru olacaktır.

Bilişim avukatı Serdarhan Topo bu alanda çalışmaktadır. Serdarhan Topo makaleleri birçok alanda olduğu gibi bilişim hukuku alanında da aydınlatıcı bilgiler içermektedir.

 

Bir cevap yazın